Cadeaukaarten

Om cadeaukaarten aan te maken ga je naar Kassa > Cadeaukaarten. Om een cadeaukaart aan te kunnen maken is het belangrijk dat de Kassa-module is geactiveerd. 

Om cadeaukaarten aan te maken en te verkopen kun je de volgende stappen volgen. 

1. Maak een cadeaukaart type aan. Lees hier meer over cadeaukaart types. 

2. Maak een cadeaukaart template aan. Lees hier meer over cadeaukaart templates. 

3. Koppel een template aan het type. Lees hier meer. 

4. Stel de gewenste berichten en bijbehorende instellingen in. Lees hier meer. 

5. Configureer de widget. Lees hier meer over de cadeaukaart widget. 

6. Nadat er een cadeaukaart verkocht is vind je de informatie terug op de verzendlijst. Lees hier meer over de verzendlijst. 

Hierna ben je klaar om cadeaukaarten te verkopen via OnlineAfspraken. 

 

Verkopen en verstrekken van de cadeaukaart 

1. De cadeaukaart toevoegen aan de boekingswidget

Wanneer je de producten hebt toegevoegd aan de boekingswidget, kunnen klanten direct een cadeaukaart kopen bij het boeken van een afspraak. Ga hiervoor naar Instellingen > Widgets inbouwen > Producten en zet een vinkje bij Producten tonen.

Bij aankoop van een zelf aangemaakte cadeaukaart wordt er automatisch een cadeaubon aangemaakt in het systeem. De code wordt gemaild naar de klant die hem aankoopt. De tekst van de mail kun je wijzigen via Beheer > Standaard berichten > bericht “Code van cadeaukaart”. De cadeaukaart wordt niet direct gekoppeld aan de klant. Pas als de code wordt ingevoerd bij het betalen, wordt de cadeaukaart aan een klant gekoppeld.

Let op: het automatisch versturen van een cadeaukaart werkt alleen bij zelf aangemaakte cadeaukaarten (niet bij externe cadeaukaarten), waarvoor een willekeurige code wordt gegenereerd.

2. Een speciale widget voor alleen de cadeaukaarten

Het is mogelijk om de cadeaubonnen als ‘losse producten’ op de site te plaatsen in een speciaal daarvoor ontwikkelde widget. Ga hiervoor naar Instellingen > Widgets inbouwen > Widget voor Cadeaukaarten. Hier heb je de mogelijkheid om de kleuren aan te passen, de verschillende verzendmethodes te kiezen en eventueel bijbehorende verzendkosten in te stellen (bijvoorbeeld in het geval van per post of afhalen). Daarnaast kun je verschillende cadeaukaartwidgets aanmaken als je bepaalde soorten cadeaukaarten hebt. Hiervoor klik je aan de rechterkant onder Profiel op “configuratie toevoegen”. Vervolgens ga je naar het tabblad "Specifieke instellingen", zet je het vinkje aan en vink je de cadeaukaarten aan die je in deze specifieke widget zichtbaar wil hebben. Vervolgens voeg je de code toe aan je website.  Het verstrekken van de cadeaukaart werkt hierbij hetzelfde als bij de gewone boekingswidget. Lees hier meer over de cadeaukaartwidget. 

Let op: De cadeaukaartwidget is enkel te gebruiken als je gebruik maakt van Online Klantbetalingen, gezien er aan het einde van het bestelproces direct betaald dient te worden. 

Zie hieronder een voorbeeld van hoe dit eruit komt te zien:

Zie hier een voorbeeld van Escaperoom Putten. 

3. Verkoop vanuit de kassa
Wanneer je een Nieuwe verkoop aanmaakt vanuit de de Kassa kun je ook een cadeaukaart verkopen aan een klant. Bij het selecteren van de cadeaukaart krijg je direct de mogelijkheid om een code aan te maken. De code wordt automatisch toegevoegd aan de factuur die je eventueel naar de klant kan versturen. 

Let op: hierbij wordt de cadeaukaart dus niet automatisch naar de klant gemaild. 

Onder Kassa > Cadeaukaarten vind je een overzicht terug van de aangemaakte cadeaukaarten. Ook kun je hier terugzien hoeveel cadeaukaarten er zijn verkocht, ingeleverd, welke waarde zij vertegenwoordigen en wat de status van een specifieke code is door op een bepaalde type kaart te klikken. 

Indien een klant een afspraak boekt verschijnt in de laatste stap de mogelijkheid tot het invoeren van een kortingscode of cadeaukaart. In onderstaand voorbeeld wordt de widget 'Staand met stappen' getoond.

 

Externe cadeaubonnen

Externe cadeaubonnen (bijvoorbeeld VVV-bonnen) worden niet apart geregistreerd, maar kunnen wel ingeleverd worden. Met dit type cadeaubon is het niet mogelijk om online te betalen, omdat deze niet in OnlineAfspraken geregistreerd staan. Wel is het mogelijk om de codes van reeds bestaande externe cadeaukaarten in te voeren, zodat deze via het systeem on- en offline afgehandeld kunnen worden.

Indien je aangeeft dat het een zelf aangemaakte cadeaubon betreft wordt standaard aangevinkt dat er een willekeurige code bij de uitgifte van een nieuwe cadeaubon wordt gegenereerd. Uiteraard kun je dit vinkje ook weghalen. Je bent dan wel steeds verplicht om bij het uitgeven van de cadeaubon in de kassa er zelf een code aan te koppelen.

 

Klik hier om meer te lezen over het werken met kortingscodes.